Buddhizmus

A Gyémánt Út a tibeti buddhizmus Karma Kagyü Vonalához tartozik. A Gyémánt Út tanítások közvetlenül a történelmi Buddhától származnak, aki körülbelül 2600 évvel ezelőtt Indiában született, mint Gautama Sziddhárta herceg.

Hosszú spirituális keresés után, mély meditációban felismerte tudatának természetét, a tartós, határtalan boldogságot – a megvilágosodást. Míg a buddhizmust külső ismertető jegyei alapján a világ vallásai között tartják számon, addig a buddhisták inkább egy módszernek tekintik, mely elvezet a belső tökéletességükhöz.

Mi a buddhizmus?

Buddha olyan hatékony eszközöket közvetített, amelyek elvezetnek a megvilágosodáshoz. A meditáció hozzásegít ahhoz, hogy az elméleti tudás közvetlen tapasztalattá alakuljon.

Buddha folyamatosan bátorította tanítványait, hogy kritikusan vizsgálják meg az általa adott magyarázatokat, mielőtt a saját életükben alkalmazták volna azokat. Ezen látásmódnak köszönhetően, a buddhizmus nem ismer dogmákat és a mai napig nyitott a tudományos felfedezésekre és a társadalmi fejleményekre.

Ma a buddhizmusban három irányzatot különböztetünk meg:

  • a “Kis Út” (szankr.: Theraváda ill. Hinajána)
  • a „Nagy Út“ (szankr.: Mahajána)
  • a „Gyémánt Út” (szankr.: Vadzsrajána)

Ezen irányzatok végső célja azonos, azonban egyértelmű különbségek vannak a tanítási stílus és a külső formák tekintetében. A Gyémánt Út Buddhizmus a Karma Kagyü Vonal hagyományában az egyik legelterjedtebb buddhista irányzat a mai nyugati világban.

A Gyémánt Út buddhizmus Karma Kagyü Vonala

A Karma Kagyü Vonal egyike a négy legnagyobb tibeti buddhista iskoláknak. A közvetlen szóbeli átadás vonalaként kiemelt figyelmet szentel a meditációnak és egy tanító általi útmutatásnak.

A Karma Kagyü Vonal a történelmi Buddhától származik, Indiában és Tibetben vált egy gyakorlati, megvilágosodást szem előtt tartó vonallá. Mintegy ezer évvel ezelőtt olyan buddhista mesterek, mint Naropa, Maitripa és a jól ismert megvalósítók, Marpa és Milarépa fémjelzik vonalunk eredetét.

A 12. század óta a Karmapák újjászületésének töretetlen sorozata – mint ahogy ezt Buddha előre megjósolta – tartotta fent ezt az átadási vonalat. Így lett a második Karmapa az első tudatosan újraszületett tibeti Láma. Azóta a Karmapák a Karma Kagyü Vonal vezetői és gondoskodnak a vonal fennmaradásáról.

Lama Ole Nydahl:
Buddhizmus nyugaton

Lama Ole és Hannah Nydahl, a 16. Karmapa kívánságának megfelelően, világszerte több, mint 650 buddhista központot hoztak létre, amelyek a 17. Karmapa, Trinle Thaye Dorje szellemi vezetése alatt állnak.

A meditációs központok- és csoportok lehetővé teszik, hogy az érdeklődők hozzáférjenek a Gyémánt Út Buddhizmus hiteles meditációihoz és magyarázataihoz. Lama Ole egyedülálló módon képes a centrumok segítségével a nyugati életvitelhez igazítva érthetővé tenni e tanításokat.

Kedved támadt az EC-hez? Akkor jelentkezz bátran email-en keresztül!

Rendezvények

A rendezvénynaptár segít eligazodni az Európa Központ rendezvényei között, mind az új érdeklődők, mind pedig a régi gyakorlók számára.
Bővebben…

Benyomások

Fotók, videók és virtuális túrák minden mennyiségben az Európa Központ elmúlt tíz évéből – tiszta inspiráció. Sok sikert a keresgéléshez!
Bővebben…