Egy hétvége mély tanításokkal, amire nem számítottunk…

A Gyémánt Út Buddhizmusban megtanuljuk, hogy ne csak hallgassuk a tanításokat vagy olvassuk a könyveket, hanem alkalmazzuk a megtanultakat a mindennapi életünkben. A lámáink és a barátaink példáin keresztül tanulunk az úton – életben és a halálban egyaránt.

E hétvégén két ember mutatta meg annak a mélyen megérintő példáját, hogy a halálra úgy tekintsünk, mint egy lehetőségre és nem úgy, mint a mindent végetvető dologra, amitől félnünk kellene.

Előszőr történt meg, hogy valaki meghalt az Európa Központban. A Gyémánt Út Buddhismus oroszországi alapítójának 90 éves édesapja spontán lemondta a 100 fős születénapi partijájának előkészületeit. Ehelyett ragaszkodott ahhoz, hogy lánya és unokája (és ükunokáji) első alkalommal elhozzák őt az EC-be. Pár kellemes velünk töltött nap után, reggeli elfogyasztása után visszavonult a szobájába és békésen elhunyt. Évtizeken keresztül nagyszerű érdemeket halmozott fel, megadva gyermekeinek a szabadságot és a támogatást (biztosítva a telefon használatának lehetetőségét az irodájából) a buddhismus választásához és elterjesztéséhez a világ legnagyobb országában. Ő részt vett phowa meditációs kurzoson Lama Ole-val, aki több alkalommal meglátogatta a családot otthonában.

Csak nem 2 nappal később, a nyári kurzus core team és az EC egyik szeretett tagja, egy vasárnapi reggelen ugyancsak békésen elhunyt. Az utolsó hónapokban, miután diagnosztikálták nála a rákot, Péter mélyen lenyűgöző példát mutatott nekünk arról, hogy az évekig folytatott meditációs gyakorlatok, a megingadhatatlan bizalom a lámában és a halál és újraszületés tanításaiban hogyan tudják feloszlatni a halállal kapcsolatos félelmet, végig bizonyosságot és humort tanúsított majd a Phowa tanításait alkalmazva tudatosan eljutott a tiszta földre. Péter barátunkat megtartjuk a szívünkben ės bízunk abban, hogy következő élete még erőteljesebb, örömtelibb és ragyogóbb lesz, ahogy Láma Ole mondta.

Az EC légköre nagyon különleges volt, amelyet nem lehet a megfelelő szavak hiányában leírni. De megtudjuk veled osztani a szerencsés jelként értelmezhető nap körüli szívárványt, amely a hétvégén jelent meg – biztosítva minket arról, hogy a barátaink tudata közvetlen a buddhák tiszta földjére érkezett.