Meditáció

Az Európa Központ, a Karma Kagyü Vonal hagyományát követve, azokra a hiteles meditációs gyakorlatokra helyezi a hangsúlyt, amelyek közvetlenül a Sákjamuni Buddhától származnak.

A Karma Kagyü Vonalban első sorban a meditáció gyakorlása van a középpontban. Ahhoz, hogy képesek legyünk az intellektusunkon túli, bennünk lakozó kvalitásokhoz hozzáférni, azokat a meditációkat használjuk, mely az elmúlt két és fél évezredben már bizonyították hatékonyságukat: mint például a négy alapgyakorlat, vagy a tanítón való (Guru Jóga) meditáció. A rendszeresen megrendezett kurzusokat tapasztalt gyakorlók, illetve megvalósított buddhista tanítók vezetik.

Meditáció kipróbálása

A meditáció, a nyugati kultúrában nem egy megszokott gyakorlat.

A Gyémánt Út a történelmi Buddhához vezethető vissza, melynek meditációi az egész buddhizmus legerőteljesebb meditációnak számítanak.

Célja mindig a megvilágosodás; az odavezető úton pedig a meditáció erősíti a képességet, hogy jó példák legyünk mások számára és mindeközben egyre több boldogságot tapasztaljunk.

Hogy erről első kézből meggyőződhessünk, az Európa Központ nyilvános meditációkat kínál. Mindenkit szívesen látunk, aki ki akarja próbálni a Gyémánt Út Buddhizmus mélyreható gyakorlatait. Így mindenki saját maga eldöntheti, hogy a buddhizmus neki való-e.

Egyéni Meditációs gyakorlatok

A Gyémánt Út Buddhizmusban már évszázadok óta egy jól bevált módszer az úgynevezett fokozatos módszer. Tapasztalt gyakorlók és buddhista tanítók adnak magyarázatokat az előkészítő meditációkhoz (rövid menedék), a négy alapgyakorlathoz, a Guru Jógához, és további meditációkhoz.

Minden gyakorló a saját tempójában meditál. A meditációban nem a gyorsaság a döntő, hanem a bizalom, az egyhegyűség és a világosság. Az Európa Központ előadásain, meditációs kurzusain mindenki segítséget kaphat, hogy ezt hogyan érheti el.

Meditációs kurzusok

Az Európa Központban megrendezett meditációs kurzusok azokon az átadásokon alapulnak, amelyeket Lama Ole Nydahl, tanítóitól kapott. A központban olyan meditációk vannak, mint az alapgyakorlatok – egy négy gyakorlatból álló meditáció -, valamint a 8. Karmapán való meditáció, ami az úgynevezett fokozatos úthoz tartozik, és minden Gyémánt Út gyakorlat alapjául szolgál.

Ehhez jön még rendhagyó időközönként a Phowa meditáció (Phowa) a „Tudatos Halál” gyakorlata, melynek vonaltartója Lama Ole Nydahl. További kurzusokon a 16. Karmapa meditációt; vagy a Szerető Szemek meditációt gyakorolhatjuk, mely a szeretetet és az együttérzést erősíti.

Lámák és tapasztalt gyakorlók minden egyes meditációs gyakorlathoz magyarázatot adnak, így a gyakorlók pontosan tudják, mely gyakorlattal tudatuk mely aspektusát erősítik.

Kedved támadt az EC-hez? Akkor jelentkezz bátran email-en keresztül!

Buddhizmus

A Karma Kagyü Vonal a négy legnagyobb tibeti buddhista iskolák egyikéhez tartozik. Bővebben a Gyémánt Út Buddhizmusról…
Bővebben…

Rendezvények

A rendezvénynaptár segít eligazodni az Európa Központ rendezvényei között, mind az új érdeklődők, mind pedig a régi gyakorlók számára.
Bővebben…

Benyomások

Fotók, videók és virtuális túrák minden mennyiségben az Európa Központ elmúlt tíz évéből – tiszta inspiráció. Sok sikert a keresgéléshez!
Bővebben…