Nyári kurzus 2017: 8. nap

Hétfőn mindenkinek – aki szerette volna letenni a Sojan fogadalmat – megfürödve, reggel 4:30-kor kellett megjelennie a gompába, hogy Sherab Gyalcen Rinpoche megadja a szükséges íránymutatásokat.

Ezt követte egy egész napos intenzív meditációs gyakorlat a Szerető Szemek Buddha formáján és a megszokottnál nagyobb tudatosság gazdagító tapasztalata, a megadott Sojong fogadalomnak köszönhetően:

A nyolc Sojong Fogadalom

  1. Nem ölni: ami azt jelenti, hogy nem megölni egyetlen egy érző lényt sem. Ebből kifolyólag, tartózkodás a hús és hal elfogyasztásától ezen a napon.
  2. Nem lopni: nem elvenni olyan valamit, amelyet valaki más nem adott neked; ez maga után vonja a lopást, rablást, sikkasztást stb. .
  3. Nem hazudni: nem kommunikálni semmi valótlanságot, főként valakinek a spirituális fejlődésével kapcsolatban.
  4. Teljesen tartózkodni mindenféle szexuális magatartástól.
  5. Nem fogyasztani semmiféle bódító szert: ez alkoholt vagy egyéb drogokat jelent.
  6. Nem étkezni a nem megfelelő időpontban: csak reggeli és ebéd elfogyasztása javasolt. Fontos, hogy az ebéd elfogyasztásának kezdeti időpontja körülbelül 12:00 óra legyen és hozzávetőleg 12.30 –kor fejeződjön be. További étkezés a következő reggelig nem megengedett. Azonban a víz és a tea fogyasztása lehetséges.
  7. Nem ülni magas és gazdagon díszített széken: tartózkodni az ágyon vagy széken üléstől, melyek magasabbak mint kb. 35 cm.
  8. Tartózkodni ékszerek viselésétől, parfüm használatától. A tánc és az éneklés sem megengedett.

A Sojong fogadalom azzal a szándékkal kerül letételre, hogy ugyanúgy betartsuk őket, ahogy Buddha idejében azokat az arhatokat betartották. Azt mondják, hogy az olyan különösen nehéz időkben, mint a miénk, amikor a tanítások fokozatosan tűnnek el, nagy jelentőséggel bír a fogadalom teljes körű betartása.

A fogadalom megtartásának a pozitív eredménye, hogy az ember egyre jobban a dharma felé fordul és fokozatosan igazi dharma gyakorlóvá válik. A fogadalomnak köszönhetően megmutatkozik az a tudatosság, amely által a szenvedést okozó cselekedetek felismerhetők lesznek. Ez az alapvető feltététele annak, hogy túllépjünk a negativitáson és ebből kifolyólag ez felbecsülhetetlenül értékes a spirituális fejlődésünkhöz.

(Forrás: Mahayana Sojong magyarázat Kenpo Chodrag Rinpoche-tól | www.kibi-edu.org)