Sztupa

A sztupák a szabadság jelképei a világban. Olyan épületek, amelyek kifejezik a tudat tiszta természetének tökéletes megjelenési formáját.

Sztupákat, Ázsiában több ezer éve építenek, 1982-től Európában is. Szimbólumai nagyon sokfélék: többek között Buddha különböző bölcsességeit, és a gyakorlók közösséget, a szanghát jelképezik. Általánosságban elmondható, hogy egy sztupa spirituális befolyása olyan nagy, hogy azok, akik tudatában vannak egy sztupa jelentőségének, résztvesznek annak építéseben, akár azok is, akik csupán a környezetében élnek, ugyan úgy megtapasztalják a szabadság, az öröm és a bőség forrásának pozitív hatását.

A hosszú élet sztupája

Az Európa Központ területén, a villa alatti kertben található egy hosszú élet sztupa, amelyet olykor a teljes győzelmi sztupának is neveznek. A hosszú élet sztupa arra mutat rá, hogy a Buddha saját életét tanítványainak kérésére három hónappal meghosszabbította, továbbá azt is szimbolizálja, hogy Buddha élete során képes volt átadni tudásának teljességét.

Mindazok, akik az óramutató járásával megegyező irányban körbejárják a sztupát és kívánságokat tesznek minden lény javára, megtapasztalják a sztupa áldását, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy egy hosszú és jelentőségteljes élettel példaértékű módon váljanak a világ ajándékkává.

Sherab Gyaltsen Rinpoche, aki a Himalájában a mély együttérzéséről ismert, a sztupát a hagyományoknak megfelelően avatta fel.

A sztupák mély jelentése

Az előzőleg említettek mellett egy sztupa a további szerencsét hozó tulajdonságokkal rendelkezik:

  • Egy sztupa megtisztítja a környezetet és ezáltal lehetővé teszi a megvalósított tanítók ottani újraszületését.
  • A Dharma (Buddha tanításai) növekedni tud.
  • A sztupák Európában azt jelentik, hogy a buddhizmus átadása Ázsiából Európába erősödik és gyökeret ver.
  • A sztupa szabadságot és bőséget hoz abba az országba, ahol megépül.
  • Védelmezi azt a területet, ahol áll, mint például egy buddhista központot.

Lopön Csecsu Rinpocse

Lopön Csecsu Rinpocse (1918 – 2003) az egyik legelismertebb buddhista meditációs mester volt a Himalájában. Ő nemcsak Hannah és Ole Nydahl első tanítója volt, hanem kulcsszerepet töltött be az ebben a régióban lévő buddhista szervezetek összetartásában.

Az ereje és az inspirációja által összesen 16 sztupa épült Európában, mialatt fő figyelme Spanyolországra irányult: 1994-ben épített egy Kalacsakra sztupát Vélez-Málaga közelében, amelynek célja a szabadság megőrzése; Benalmádena-ban megtervezett egy 33 méter (= 108 láb) magas megvilágosodás sztupát, amelynek a befejezését sajnos már nem élte meg.

Lopön Csecsu Rinpocse egy kivételes gyakorló volt, habár klasszikus értelemben senki nem tartotta őt egy különleges inkarnációnak. A 16 Karmapa kérdésére, hogy akarja-e tudni ki is volt ő, ezt a választ adta: „Nem, köszönöm.“

Kedved támadt az EC-hez? Akkor jelentkezz bátran email-en keresztül!

Benyomások

Fotók, videók és virtuális túrák minden mennyiségben az Európa Központ elmúlt tíz évéből – tiszta inspiráció. Sok sikert a keresgéléshez!
Bővebben…